Bildelar

En bil består av över 10 000 delar och förr eller senare måste någon del bytas ut för att förlänga bilens livstid. Vad du ska tänka på inför inköp och andra förberedelser kommer du få reda på här. 

När du arbetar mycket med olika typer av fordon och motorer kan det hända att du då och då behöver köpa nya delar såsom bilbatteri, fälgar och stötdämpare. Du kan även behöva andra delar som ny tändning, oljesticka och andra produkter. Vad är egentligen viktigt att tänka på? Här är några tips:

  • Vid besiktning kommer du få reda på vad som behöver bytas ut och inte. Om du frågar kan de säker slänga ett extra öga på saker som kommer att behöva bytas inom en snar framtid. På så sätt kan du ha framförhållning och beställa hem delar i tid.
  • Delar till bilen kan du köpa hos återförsäljare, vissa butiker och e-handlar. Även om alla butiker har samma del kan priset variera. Se till att kontrollera att du inte får betala mer än vad delen är värd och jämför därför pris och även garantier.
  • Olja är viktigt att regelbundet fylla på i bilen för att inte motorn ska gå trögt och om den går utan olja för länge kan den haverera. Motorolja går att köpa på de flesta bensinstationer, men om du ska köpa en finare variant kan priset vara mycket högre på mackar än på exempelvis internet eller hos återförsäljare. Jämför!
  • Om du arbetar med att gammalt renoveringsobjekt och verkligen har koll på dina bildelar kan det vara lönt att köpa en reservdelsbil innan den hamnar på skroten. Många som inte har koll väljer att skrota bilar som har fullt fungerande delar och därför kan du fynda!