Varför går bilglas sönder?

Som bilägare är risken stor att någon gång råka ut för glasskador. Stenskott är en av de vanligaste orsakerna. En liten skada som inte åtgärdas leder i värsta fall till att hela rutan spricker. Här kommer en närmare titt på saker du måste tänka på.

Särskilt på vårkanten brukar det finnas mycket grus och småsten på vägarna. Gillar du att köra på grusvägar är du också lite mer utsatt. Det är svårt att skydda sig helt mot stenskott. Olyckan kan vara framme när som helst. Träffas vindrutan lär du omedelbart upptäcka glasskadan. Tveka aldrig att laga bilglas omgående. En hel vindruta är viktig för sikten och trafiksäkerheten. Dessutom blir det billigare än att vänta och riskera att behöva byta ut hela rutan.

Fördelar med att snabbt laga bilglas

Även om stenskott är klart vanligast kan din bil även drabbas av till exempel skadegörelse på glaset. Oavsett omfattning på skadorna ska du inte låta en skada bestå. Skadan innebär nämligen en svag punkt i bilglaset. Ett mindre stenskott blir lätt en lång spricka som sedan blir en kostsam reparation. Här är några goda anledningar till att agera:

  • Resultatet blir bättre om det är kort tid sedan skadan uppstod. Gamla skador har sämre förutsättningar att bli bra.
  • Du slipper risken att en mindre glasskada utvecklas och blir en lång spricka.
  • Beroende på ditt försäkringsskydd så kommer du undan billigt, i regel bara en självrisk på några hundralappar.
  • Att reparera mindre glasskador som ett stenskott tar sällan lång tid, så du får tillbaka bilen snabbt.

Garanti för glasreparationer

Rådet när du reparerar bilglas är att endast välja en seriös bilverkstad. Det beror på att glas är ett väldigt unikt material som innehåller spänningar. Ibland kan mindre skador förvärras under en reparation eller kort efter reparationen. Därför är ett bra tips att se till att du får någon form av garanti. Bäst är att välja ett auktoriserat bilglasmästeri som är specialister på att just reparera eller byta ut bilglas. I så fall vet du att arbetet utförs av kompetent personal med tillgång till den senaste tekniken. Om hela bilrutan måste bytas ut har de ofta möjlighet att erbjuda en lånebil.