Verktygen du behöver till din bilverkstad

Om du driver eller står i färd med att starta en bilverkstad behöver du tillgång till många olika slags verktyg. I den här artikeln får du tips om vilka verktyg du behöver, och var du kan köpa dem utan att göra alltför stort hål i plånboken.

Funderar du på att starta en bilverkstad? Då behöver du mängder av olika slags verktyg. En kategori av obligatoriska verktyg för en bilverkstad är olika typer av domkrafter, du behöver nämligen ha olika varianter för att kunna serva olika slags bilar. Att starta en bilverkstad är klokt, det var ont om duktiga bilmekaniker för några år sedan och är det fortfarande.

Olika typer av domkrafter

domkraftDomkrafter delas in i olika typer, ofta baserat på tekniken som används för deras utväxling. Här är de typer av domkrafter som i huvudsak kan vara aktuella för en bilverkstad:

  • Hydraulisk domkraft – lyfter tunga saker med liten arbetsinsats med hjälp av hydraulik.
  • Mekanisk domkraft – du höjer det du vill lyfta med en handvev, utväxlingen är mekanisk vilket minskar arbetsinsatsen.
  • Saxdomkraft – medföljer ofta när du köper en ny bil, men de är inte gjorda för att hålla länge.
  • Lågprofildomkraft – används exempelvis för bilar med låg markfrigång.
  • Pelardomkraft – används i regel för bilar med hög markfrigång, exempelvis off-roadfordon.
  • Pneumatisk domkraft – en typ av domkraft som drivs med en luftkompressor. Även den här typen används främst för fordon med hög markfrigång.

Kom ihåg att aldrig använda en domkraft utan ett pallblock. Domkrafter är endast till för att lyfta upp tunga föremål, inte för att hålla dem uppe.

Några andra verktyg som behövs i en bilverkstad

En annan typ av verktyg som behövs i en professionell bilverkstad är hylsnycklar. Här bör du vara uppmärksam på att skaffa set med så breda storlektsintervall som möjligt. Du bör också införskaffa en tryckluftsdriven mutterdragare med tillhörande kompressor.

Tänk på inbrottsskyddet

Verktyg är stöldbegärliga, särskilt elektroniska verktyg som är relativt värdefulla sett till storleken. Se till att skydda din verkstad mot inbrott. Använd endast säkerhetslås och installera någon typ av utvändig belysning på din verkstad. På så sätt tryggar du investeringen som dina verktyg faktiskt är.