Låna för körkortet

Att ta körkort är dyrt men det är nödvändigt för att kunna köra barnen till skolan eller dela på körtimmarna på en road trip. Dock kan du låta en närstående provköra med dig så vinner du mycket pengar. För resten kan du ta ett lån eller spara själv.

Att låna till hela körkortet kan vara i högsta laget men att låna 5000 kronor räcker gott och väl om du övningskör den större delen själv. För att få vara handledare åt någon som ska ta körkort måste du ta en kurs och betala några hundringar samt ha haft körkort ett antal år först. Sedan är det fritt att lära ut.

 

Vad är det som kostar mest?

Det är inte teorilektionerna som kostar mest när du ska ta körkort, utan körlektionerna. Därför bör du göra så mycket av dessa som möjligt själv. Många brukar övningsköra hemma och ta några enstaka lektioner i körskolan samt uppkörningen. Tänk dock på att vara väl förberedd så att du inte behöver köra upp ett antal gånger – det kostar också och blir onödiga pengar.

För att ta körkort måste du vara disciplinerad och motiverad, speciellt om du ska göra olika saker hemma själv. Annars kan det vara som så att du betalar för något som drar ut på tiden och att du sedan glömmer bort det och har lagt ut pengar i onödan i alla fall. Idag uppkommer det allt fler svarta körskolor där priset ligger betydligt lägre, men dessa är riskfyllda.

 

Ett genomsnittligt körkort

Det genomsnittliga körkortet brukar landa runt 15 000 kronor men slarvar du kan det öka till 25 000 kronor eller mer.

 

I dag kostar ett genomsnittligt körkort ungefär 15.000 kronor – vilket gör Sverige till ett av Europas dyraste länder att ta körkort i.