Förvandla bilen till en bra arbetsbil

En ordentlig arbetsbil behöver uppfylla några grundläggande krav för att du ska kunna utföra ditt jobb på optimalt. Den behöver en del kringutrustning. Läs om vad du behöver och mer därtill i den här artikeln.

Om du har ett arbete som kräver att du åker bil vet du att det ställer särskilda krav på bilens utrustning och komfort. Till exempel kan du behöva köpa arbetsbelysning för att kunna utföra ditt jobb under olika tider på dygnet. Exakt vilken typ hur du ska inreda din arbetsbil beror förstås på vilken typ av verksamhet ditt företag sysslar med. Om det handlar om anläggningsarbeten av olika slag finns det dock några minimumkrav:

  • En ordentlig dragkrok
  • Kraftig belysning – både fram på bilen och sådan som du kan placera ut vid nattarbeten
  • Hyllsystem för förvaring av verktyg med mera

Andra faktorer du bör ta i beaktande

Tidningen Elektrikern rapporterar om en undersökning som genomfördes av försäkringsbolaget Folksam. De kom fram till ett antal grundläggande villkor en bra arbetsbil bör uppfylla. Bland annat ska bilen vara utrustad med antisladdsystemet ESC. En annan bra funktion är fordonsdetektion kompletterat med autobroms.

Håll rätt temperatur i arbetsbilen

Tills dess att Volkswagen lanserar sin nya bilmodell särskilt anpassad för hantverkare kommer du i regel behöva utföra lite modifieringar för att anpassa din arbetsbil. Att ha bilen som ett primärt arbetsredskap ställer höga krav också på komforten. Här är det framför allt viktigt att se till att din bil har rätt temperatur. En bil som är för varm eller kall kan leda till sänkt koncentrationsförmåga vilket påverkar dels din förmåga som förare men också din kapacitet att utföra dina arbetsuppgifter. Om du är för kall i bilen sjunker din kroppstemperatur. I längden ökar det risken för belastningsskador – särskilt om du kör längre sträckor. Vid för varma temperaturer är det framför allt omdömet som försämras. Enligt Arbetsmiljöverket har experiment visat att förare begår fler misstag vid kupétemperaturer på 27 grader celsius och uppåt än vad de gör vid 21 grader. Du bör i och med detta investera i AC för årets varma årstider och en så kallad ”rastvärmare” för kalla årstider.